lørdag 13. mai 2017

India - New Delhi, Jaipur og Agra

Neste stopp var India, og her skulle vi være med på en 15 dagers gruppereise med G Adventures fra New Delhi til Kathmandu. Vi ble hentet på flyplassen av Women on wheels - et prosjekt som G Adventures støtter for å få kvinner i arbeid bak rattet. Vi var bare en dag i New Delhi. Da besøkte vi India Gate, som er et minnesmerke for de som døde under første verdenskrig.
 Så kjørte vi buss i 5-6 timer til Jaipur. Mye spennende å se langs veien. På en strekning var det hele 32 felt i bredden! 
Her kjører vi forbi en familie på flyttefot.
 Her er en gjeter som er ute med sauene sine langs motorveien.
Hotellet i Jaipur var et gammelt prinsepalass som nå var blitt et stilig hotell.
 Jaipur kalles også "The Pink City", så mange bygg hadde denne rosafargen. Første kvelden var vi på kino og så en Bollywood-film. Det var en stor sal med plass til 1200 personer, og det var vanlig å plystre, klappe og rope underveis
 Etterpå gikk vi til denne gaterestauranten for å spise.
 De satte sammen noen bord i garasjen i bakgården. Populær plass, men la merke til at det var bare menn her utenom oss.
 Dagen etter gikk vi en tur i byen. Det var så mye å se rundt hvert gatehjørne.
Her selges det både kjøtt, fisk og kyllinger som blir drept på stedet.


Grønnsaksmarkedet.


Mange spennende krydder, fine farger og eksotiske lukter.

 Vi gikk gjennom et område med masse chili. 
Det klødde sånn i nesa og halsen at alle begynte å hoste.
 Mye fattigdom.

 Det er mange kuer som går fritt her. De er hellige, så ingen eier dem. Dersom du dreper en, blir du banket opp på gata og må betale en bot til tempelet, eller du risikerer livstidsfengsel.
 Blomstermarkedet.


 Et av mine favorittøyeblikk var da jeg spurte denne dama om å ta bilde av henne. Hun ordnet litt på sjalet, rettet seg opp og ga meg sitt beste smil. Da jeg viste henne bildet, lo hun hjertelig, kløp meg i begge kinnene og slo seg på låret. 
 Vi gikk videre til verdens største tidsur, bygget med en enorm presisjon på 1700-tallet og er nå på UNESCOs verdensarvliste. Med denne gigantiske klokka, kunne vi se hva tiden var, men 20 sekunders feilmargin.
 Her er vi inni en kalender.


 Det var så mye spennende å se langs veien!
Her er det noen som rir på en elefant.

 Vi reiste til Amber Fort på kvelden.

Selfie-tid.
 Vi reiste til en restaurant, der vi ble møtt av disse som satte et rødt merke i pannene våre og kastet blomster over oss.
Deilig buffé ute.
 I mens var det danseshow og dukketeater.
 Vi tok bussen videre til Agra, der Taj Mahal ligger.
 På 1600-tallet bygde Shah Jahan dette mesterverket til minne om sin yndlingskone som døde under fødselen av deres 14. barn. Dette skulle være hennes gravsted. På den andre siden av eleven ville han bygge et tilsvarende bygg i sort marmor som en grav til seg selv. Da satte en av sønnene hans en stopper for stormannsgalskapen og pengebruken ved å drepe alle sine eldre brødre, sette faren sin i fengsel og ta makten selv. Shah Jahan fikk dermed bare se Taj Mahal fra fengselsvinduet etter at det sto ferdig, og gravstedet hans ble ved siden av sin kone inne i bygget. De fire tårnene skrår alle svakt utover, slik at de ikke skal falle på monumentet ved for eksempel et jordskjelv.


 Her var det mange som ville ta bilde med oss.
Det ble litt komisk etter hvert, for med en gang noen gikk, kom det noen nye og spurte.




 "Can we shake hands in front of Taj Mahal?"

 Det var også en del barn og familier som ville ta bilde med oss.

 Her er gruppa som vi reiste med. Veldig hyggelige folk!
 Vi reiste videre til Agra Fort eller The Red Fort. Her bodde stormogulene i sin tid, så det var mange palasser innenfor murene, og det var også her Shah Jahal satt fengslet. Rundt fortet var det en elv med krokodiller og innenfor porten helte de glodhet olje på uvelkomne gjester.


 Vi fikk også komme inn i det hemmelige speilrommet. Vi forsto etter hvert at det hadde skjedd en bestikkelse av en vakt for å få lov til å slippe inn.
Det var magisk å se det glitrende lyset i taket da guiden tente faklene.
 Dagen etter tok vi toget til Orccha. 
 Harald koser seg med lydbok på øret og karamell i munnen.
Siste 40 minuttene kjørte vi rickshaw. Det var 43 varmegrader og vi trodde det skulle hjelpe med frisk luft i mot, men det føltes ut som en varm hårføner rett i ansiktet.
Neste innlegg blir fra turen videre i India; Orccha og Varanasi.

Ingen kommentarer: